Friday, July 27, 2012

Cara - Cara Membuat Sebuah Blog

Ok hari nie abang nak share ngan sesaper jer kat sini
yang baru nak berjinak2 untuk bergelumbang dengan dunia blogging nie.
Abang dah terlibat dengan dunia blog nie since 2003 lagi...
Tapi masa tu cuma pembaca tegar jer...
Masih segar memori kat prime college summit USJ...
Oklah tu citer lama....

Abang start tulis blog secara aktif masa tahun 2008.
sampailah hari nie still juga menulis walaupun dah jarang2.
Keinginan tu ada...tapi masa tu..... ( sebenarnya malas kan hua3 )

KENAPA KENA TULIS BLOG ???????

  • Kalau korang ada anak....korang boleh rakamkan perkembangan anak korang tu dari dia masih baby sampailah dia dah besar panjang. Mesti best tengok gambar dia dari kecik sampai besar.
  • Memori kita nie bukannya hebat sangat sampai boleh simpan kenangan bertahun2 kan. sekurang2nya dengan adanya blog kita boleh imbas sejarah hidup kita...tak caya????? Try tulis selama dua tiga tahun...pas tu baca balik...mesti korang senyum sorang2.
  • Kalau nak beniaga...ini salah satu platformnya....
  • Kalau nak glamour pun ini juga tempatnya.
  • Kalau nak jadikan medan nasihat menasihati..pun ini juga tempatnya...berdakwah pun boleh..
  • Lain2 korang fikir sendiri.... 
 TAPI INGAT JANGAN SALAH GUNA....

OK dah habis bab INTRO.... nie cara2 nya mudah jer...
sebenarnya thread nie terhasil atas permintaan
kawan abang si pengantin baru yang bernama 
Cik Siti Awanis Binti Jasmi....

Ingatan tulus ikhlas... 
Kalu nak besarkan gambar sila klik jer kat gambar tu...
maka ia akan bertukar "sebesar alam"..
tapi kalau korang bijak right click "open new tab" jer ..
lagi praktikal dan tak nyusahkan...


1 -  Mula2 korang mesti ada akaun gmail... Kalau takder sila create account gmail kat website www.google.com ok... 






2 -  Pas tu kena masuk website  


       Pastu terus key - in account gmail korang kat situ....confirm bleh detect punya 
       Sebab gmail ngan blogspot nie kira adik beradik...anak google kan.....he3.
      



3 - Pastu terus gie tengok gambar bawah kat bulatan merah yang aku buat tu.... klik situ....




Pastu isi benda2 yang aku isi macam kat gambar bawah tu....ikut suka koranglah nak letak apa 
kat situ kan janji sesuai dan link tu orang lain belum guna.....he3 last sekali klik "create blog"


Tengok gambar bawah dalam bulatan merah tu.... 
klik start posting....




And then....teruslah berblogging...
senang jer macam tulis email jer....
Untung korang kan senang jer berblogging zaman sekarang nie....
masa zaman abang dulu...macam2 kod kena hafal....
tapi takper semua tu advantage...
sebab tu blog abang lain sikit hu3.... 
sebab abang paham sikit2 dia punya HTML Coding...
Bila dah siap korang klik "publish"  dah siap....
kalau rasa tak sempat nak habis....boleh save dulu...
so posting tu akan save kat draft.....



Lepas publish.... klik view blog... terus keluar blog korang kat bawah nie.... he3 siap...


SEKIAN DULU KELAS KITA HARI NI..... BYE...BYE...
SALAM RAMADHAN....


No comments:

Post a Comment

Post a Comment