Friday, July 27, 2012

Cara - Cara Membuat Sebuah Blog

Ok hari nie abang nak share ngan sesaper jer kat sini
yang baru nak berjinak2 untuk bergelumbang dengan dunia blogging nie.
Abang dah terlibat dengan dunia blog nie since 2003 lagi...
Tapi masa tu cuma pembaca tegar jer...
Masih segar memori kat prime college summit USJ...
Oklah tu citer lama....

Abang start tulis blog secara aktif masa tahun 2008.
sampailah hari nie still juga menulis walaupun dah jarang2.
Keinginan tu ada...tapi masa tu..... ( sebenarnya malas kan hua3 )

KENAPA KENA TULIS BLOG ???????

  • Kalau korang ada anak....korang boleh rakamkan perkembangan anak korang tu dari dia masih baby sampailah dia dah besar panjang. Mesti best tengok gambar dia dari kecik sampai besar.
  • Memori kita nie bukannya hebat sangat sampai boleh simpan kenangan bertahun2 kan. sekurang2nya dengan adanya blog kita boleh imbas sejarah hidup kita...tak caya????? Try tulis selama dua tiga tahun...pas tu baca balik...mesti korang senyum sorang2.
  • Kalau nak beniaga...ini salah satu platformnya....
  • Kalau nak glamour pun ini juga tempatnya.
  • Kalau nak jadikan medan nasihat menasihati..pun ini juga tempatnya...berdakwah pun boleh..
  • Lain2 korang fikir sendiri.... 
 TAPI INGAT JANGAN SALAH GUNA....

OK dah habis bab INTRO.... nie cara2 nya mudah jer...
sebenarnya thread nie terhasil atas permintaan
kawan abang si pengantin baru yang bernama 
Cik Siti Awanis Binti Jasmi....

Ingatan tulus ikhlas... 
Kalu nak besarkan gambar sila klik jer kat gambar tu...
maka ia akan bertukar "sebesar alam"..
tapi kalau korang bijak right click "open new tab" jer ..
lagi praktikal dan tak nyusahkan...


1 -  Mula2 korang mesti ada akaun gmail... Kalau takder sila create account gmail kat website www.google.com ok... 






2 -  Pas tu kena masuk website  


       Pastu terus key - in account gmail korang kat situ....confirm bleh detect punya 
       Sebab gmail ngan blogspot nie kira adik beradik...anak google kan.....he3.
      



3 - Pastu terus gie tengok gambar bawah kat bulatan merah yang aku buat tu.... klik situ....




Pastu isi benda2 yang aku isi macam kat gambar bawah tu....ikut suka koranglah nak letak apa 
kat situ kan janji sesuai dan link tu orang lain belum guna.....he3 last sekali klik "create blog"


Tengok gambar bawah dalam bulatan merah tu.... 
klik start posting....




And then....teruslah berblogging...
senang jer macam tulis email jer....
Untung korang kan senang jer berblogging zaman sekarang nie....
masa zaman abang dulu...macam2 kod kena hafal....
tapi takper semua tu advantage...
sebab tu blog abang lain sikit hu3.... 
sebab abang paham sikit2 dia punya HTML Coding...
Bila dah siap korang klik "publish"  dah siap....
kalau rasa tak sempat nak habis....boleh save dulu...
so posting tu akan save kat draft.....



Lepas publish.... klik view blog... terus keluar blog korang kat bawah nie.... he3 siap...


SEKIAN DULU KELAS KITA HARI NI..... BYE...BYE...
SALAM RAMADHAN....


2 comments:

  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












    Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

      Delete