Wednesday, June 1, 2011

Kenapa Pisang Kaki ??? : ڤيسڠ کاکي


ڤيسڠ کاکي


Sebelum abang mulakan.....dengan bongkaknya abang nak tanya...
Korang Mampu buat tajuk pakai tulisan Jawi cam abang....????
Ha...Ha....Ha.... ( Gelak Jahat)

Korang tau apa itu Pisang Kaki ????
Adakah ianya pisang yang berbentuk Kaki?
Atau kaki yang berbentuk pisang??? ( ^$^%$^&*%^*&^(*&^ )

Dah2 jangan pening2kan kepala...
Pisang kaki tu nama dalam Bahasa Melayu.
Buah ni lebih dikenali oleh Masyarakat dunia dengan
nama yang sangat sedap.... Perssimon namanya.
Tapi persolannya bila dibahasa melayukan, kenapa Pisang Kaki????

Mula2 abang tau pasal buah ni masa abang Buat part time
kat supermarket Fajar, masa tu abang baru habis SPM.
Kira2 10 tahun yang lalu.....wah macam citer klasik plak kan....
Sah abang dah tua....10 tahun lalu tu...ha3
Abang kerja kat frozen department....
so kira berjiran ngan fruit punya bahagian.
Auntie2 kat situlah yang bertanggungjawab mengajar abang
pasal buah pisang kaki ni....Gigih betul diorang ajar abang masa tu....
Tapi bila abang tanya diorang kenapa panggil pisang kaki?????
Semua cam membisu tanpa jawapan....Lama2 abang pun dah lupa
nak ambik tau pasal asal usul nama pisang kaki ni.
Nak2 pulak zaman tu Internet baru nak berkembang.....
Macam mana nak menggoogle kan....???
Pendek kata kalau ko dah ada akaun email kat yahoo pun dah
kira cukup canggih dah ko time tu.

Semalam masa tengok TV9 ada program pasal
Chef Wan gi jalan2 kat kampung abang kat Australia.... ( Berangan jer...)
Tetiba dia singgah kat ladang perssimon tu...dan dia pun bertanya...
"kenapa orang kita panggil buah tu pisang kaki?????"
Dan tetiba abang jadi teruja balik nak tau...
Maka kajian selama beberapa minit pun dijalankan....
Dan berikut adalah apa yang abang boleh terangkan....

Rupa2nya nama pisang kaki tu ada kena mengena
dengan bahasa jepun (kaki)
Tapi itu kaki jer kan....apa kena mengena pisang dalam hal ini???




Cuba korang tengok gambar pokok perssimon kat atas tu...
Ada macam pokok pisang???????????


Tengok gambar BUNGA perssimon pulak...
Ada macam jantung pisang ???????????

Bila dah jadi buah.....
Ada macam buah pisang ??????????
Macam tomato pun ada gak...


Bila dah potong.....
Ada macam isi buah pisang ??????????




Bila dah busuk.....
Ada macam buah pisang busuk ??????????



Bila dah jadi perssimon kering.....
Ada macam buah pisang juga ??????????
Cam cendawan adalah kan.....


Jadi kenapa Pisang Kaki ?????
Arggghhhhh...lantaklah kan....
Abang dah ngantuk.....
See you tommorow......
Bye......Chaiiiyokkkkk


6 comments:

  1. BETULLAH..saya sampai sekarang pon hairan kenapa namanya pisang kaki..? masa taip komen ni saya memang tengah makan buah ni..hehehe..masa mula-mula tengok kat pasaraya mati-mati saya ingat buat tomato pesen baru..hahaha...

    ReplyDelete
  2. aku hidup dah 36 tahu baru tadi aku kenal pisang kaki. member aku beli kat pasar Jumaat, masa dia nak beli tu aku jenuh tengok atas meja tak nampak sesikat hatta seketui pun pisang tak ada. Tang mana pisang dia?

    Aku nampak buah macam buah tomato ada la. Dah beli try makan, takda ciri2 pisang langsung. sama la macam penulis tulis kat atas. dan saya pun menggoogle pisang kaki jumpa blog ni.

    Cuma yang saya tau (walaupun sebelum buka blog ni) buah kaki tu buah persimmon (saya tengok dalam anime Azumanga Daioh.

    Klau dah ada sapa2 tau sebab apa orang panggil pisang, silalah jawab..

    ReplyDelete
  3. Pisang Kaki bukan dari keluarga pokok palma.Ini yang pelik kenapa dipanggil pisang kaki?

    ReplyDelete
  4. orang yang menamakan pisang kaki ni sengal atau tidak bijak ... ada ke tak macam pisang dipanggil pisang ,.. agak agak sapa yang menamakannya

    ReplyDelete
  5. Terjumpa pisang kaki dijual di supermarket di Portugal. Ada pelekat jenama kat buah tu. KAKI

    ReplyDelete
  6. Terjumpa pisang kaki dijual di supermarket di Portugal. Ada pelekat jenama kat buah tu. KAKI

    ReplyDelete