Saturday, April 24, 2010

Dari 17 tahun ke 26 Tahun

Semalam tengok cermin dalam bilik air.......... baru perasan.......aku dah semakin berusia... ada garis halus dibawah mata....kulit pun dah tak macam dulu.. Dulu kalau ada bekas jerawat...cepat je pulih kan... sekarang macam ambik masa lama jer aku tengok... cakap banyak pun cam sedih jer.....ha...ha..ha.. ni jerlah koleksi yg ada aku bawa kat bera..... yang lain2 semua ada kat Manjung...

Gambar ni masa umur aku 17 tahun..masa tu mana ada aku guna digital camera kan... ni pun aku scan tak clear...kurus pulak aku rasa...hu...hu..h.u..


Jangan nak kutuk2 aku yer.......he..he...he...


Ni gambar masa majlis pernikahan aku dulu.....
Eh...silap..abang aku sebenarnya yang kahwin...
aku duduk tepi jer.. yang penting tahi lalat dia
tetap didagu sama cam aku...manis tu...


Ni gambar lepas kahwin.....biasalah...ceria....
ha...ha...ha....



Ni pun gambar masa muda2 dulu......hu..h.u.h.u...


Ni masa 24 tahun....senyum..dan terus tersenyum......



Termenung mengenang Nasib.......


Berangan nak jadi model time ni kat pantai Teluk Batik


Ni kat restoran ayamku........


Ni masa mula2 sampai kat bera....25 tahun..
Nampak macam 18 Tahun kan....
kah...kah...kah.....
jangan ada yang bunuh diri lak pas ni...


Ketika Usia mula meningkat naik....
aku mula terfikir.........................
dan aku harus memilih kini...


Friday, April 16, 2010

Aku dituduh "Pedofiles" ? Hilang akal ke budak tu?

Semalam saja je on facebook aku...pastu tengok salah seorang member aku dari UK tu ada comment...macam biasa aku saja lah join...sembang nyer sembang..ada member2 dia cam tak puas hati..pasal diorang tak kenal aku...lepas tu berdebatlah kejap kan...agak kurang hajar gak lah kanak2 mat salleh ni....macam2 aku kena...
"what the fu*k"...."LMFAO!!(Laughing My F*** Ass Off)" hu..hu.hu.. boleh tahan gak diorang ni...macam biasa aku pun malas nak panjang2...aku just cakap diorang ni Childish...
ada pulak sorang budak kecik ni bengang...terus dia taip...

"We May Be Childish But At least Were Not Pedofiles Like You ! "

Ho...ho...ho....ini dah lebih kan...aku di katakan Pedofiles..atau dalam bahasa melayunya Orang dewasa yang kecenderungan seksnya lebih kepada kanak-kanak...mereng betul budak ni....kenapalah ko kurang hajar sangat....
tak logik langsung...

so disgusting word come out from a child.....
tak taulah apa nak jadi ngan budak2 sekarang....

Thursday, April 15, 2010

Sajak Yang Pernah Buat Aku Menangis...

Sajak ni dipetik dari sebuah buku kegemaran aku yang ditulis Oleh seorang pakar motivasi terkenal yang lahir pada tahun 1888...Dale Carnegie, insan istimewa berbakat besar dalam mendidik masyarakat amerika tentang apa itu "Public Speaking". Dan dalam sebuah bukunya yang paling terkenal ada diselitkat sajak ini yang di petik oleh beliau dari sebuah majalah Readers Digest pada awal kurun ke- 19 dulu. Terimalah...... "Father Forgets" kisah seorang ayah yang terlalu mengharap pada anak kecilnya...

FATHER FORGETS
W. Livingston Larned
condensed as in "Readers Digest"

Listen, son: I am saying this as you lie asleep, one little
paw crumpled under your cheek and the blond curls stickily
wet on your damp forehead. I have stolen into your room alone.
Just a few minutes ago, as I sat reading my paper in the
library, a stifling wave of remorse swept over me. Guiltily
I came to your bedside.

There are the things I was thinking, son: I had been cross
to you. I scolded you as you were dressing for school because
you gave your face merely a dab with a towel. I took you to
task for not cleaning your shoes. I called out angrily when
you threw some of your things on the floor.

At breakfast I found fault, too. You spilled things. You
gulped down your food. You put your elbows on the table. You
spread butter too thick on your bread. And as you started off
to play and I made for my train, you turned and waved a hand
and called, "Goodbye, Daddy!" and I frowned, and said in
reply, "Hold your shoulders back!"

Then it began all over again in the late afternoon. As I came
up the road I spied you, down on your knees, playing marbles.
There were holes in your stockings. I humiliated you before
your boyfriends by marching you ahead of me to the house.
Stockings were expensive-and if you had to buy them you would
be more careful! Imagine that, son, from a father!

Do you remember, later, when I was reading in the library, how
you came in timidly, with a sort of hurt look in your eyes?
When I glanced up over my paper, impatient at the interruption,
you hesitated at the door. "What is it you want?" I snapped.

You said nothing, but ran across in one tempestuous plunge,
and threw your arms around my neck and kissed me, and your
small arms tightended with an affection that God had set
blooming in your heart and which even neglect could not wither.
And then you were gone, pattering up the stairs.

Well, son, it was shortly afterwards that my paper slipped
from my hands and a terrible sickening fear came over me. What
has habit been doing to me? The habit of finding fault, of
reprimanding-this was my reward to you for being a boy. It
was not that I did not love you; it was that I expected too
much of youth. I was measuring you by the yardstick of my own
years.

And there was so much that was good and fine and true in your
character. The little heart of you was as big as the dawn
itself over the wide hills. This was shown by your spontaneous
impulse to rush in and kiss me good night. Nothing else matters
tonight, son. I have come to your bedside in the darkness, and
I have knelt there, ashamed!

It is feeble atonement; I know you would not understand these
things if I told them to you during your waking hours. But
tomorrow I will be a real daddy! I will chum with you, and suffer
when you suffer, and laugh when you laugh. I will bite my
tongue when impatient words come. I will keep saying as if it
were a ritual: "He is nothing but a boy-a little boy!"

I am afraid I have visualized you as a man. Yet as I see you
now, son, crumpled and weary in your cot, I see that you are
still a baby. Yesterday you were in your mother's arms, your
head on her shoulder. I have asked too much, too much.

Sunday, April 11, 2010

Filem Lagenda Budak Setan The Movie

Hati aku terpanggil untuk buat posting ni....ntah kenapa, macam ada magnet yg kuat menarik perasaan aku untuk menulis sesuatu tentang hasil seni ilham seorang penulis yang bernama Ahadiat Akasha.

Sebenarnya aku tak pernah baca pun novel yang pernah menjadi satu fenomena kat Malaysia ketika zaman 90 an ni dulu. Tau pasal novel ni pun masa aku kerja kat supermarket Fajar Sitiawan. Aku telah diceritakan akan kehebatan novel ini dari seorang kawan aku yang juga perkerja disitu, Kak Siti aku panggil dia. Beria-ia betul dia promote kat aku akan betapa bagusnya novel ni....aku pun macam teruja gak time tu. Tapi tak jumpa buku tu. So lama2 aku pun lupa.

Lakonan mantap Farid Kamil, Lisa Surihani, Que Haidar, dan yg paling aku suka Fazura


Yang aku tau, novel paling best pernah aku baca adalah "OMBAK RINDU" dan "CINTA KAU DAN AKU".


Tetiba malam ni tengah sedap aku layan Facebook...aku ternampak kat bahagian promo, ada poster "Lagenda Budak Setan The Movie". Tangan ni pun sajalah gatal search kat youtube pulak...maka terjumpalah aku dengan video promo Lagenda Budak Setan...Aku pun Click....
Ternyata dengan satu click....hati ini sudah terpesona dengan sinematografi filem tu.....meletop beb...lawa gila kualiti gambar...kalah khabir bahtiar...Lepas tu jalan cerita....rasa macam dicarik2 hati korang.....hu..hu..hu.. melebih2 pulak aku kan....Yang pasti aku memang nak tengok citer ni.....Gilerlah......Pada yang nak tengok video promo tu kat bawah ni aku ada letak....play sendiri...nilai sendiri.....bye...wassalam...


Wednesday, April 7, 2010

Sembilan belas lapan puluh sen..., PAK TAM

Hu...hu..hu...aku kembali. Tadi masa balik kerja aku gi Triang temankan Bob. Dia nak amik telefon kat kedai member dia. Sampai sana bob suruh aku gi farmasi kejap tolong belikan "Glukose" untuk mak dia. Mak dia tengah sakit sekarang ni..Selera makan tak ada. So wife dia nasihatkan beli "Glukose" untuk tambah tenaga.

Maka sekonyong-konyong itu aku pun menapak cari farmasi dekat2 situ. Jalan punya jalan akhirnya aku pun jumpa kedai yang jual bender tu. Masuk jer kat dalam dari jauh aku dah nampak tin Glukose tu. Maka dengan pantas aku capai perisa oren 1 dan perisa anggur pun satu... Dengan bangganya aku pun letak barang tu atas kaunter. Masa tu kedai tu penuh dengar orang lain..semuanya bangsa cina. Aku tak cakap apa2 pun. Tapi amoi yang duduk depan aku tu terus kira. Siap kira terus dia cakap

Sembilan belas lapan puluh sen...,

Hah kenapa dia cakap melayu dengan aku? Dulu biasa aku pergi kedai cina, mesti diorang tersasul speaking cina ngan aku...tapi amoi ni berbahasa melayu plak ngan aku.....
adakah aku dah tak putih.....hu...hu...hu.. sedih....

Habis sesi jual beli aku pun kembali pada bob kat kedai telefon tu...dia belek2 glukose tu...pastu dia cakap kat aku yg mak dia tak boleh makan perisa buah ni...dia nak yg original flavour...
hu..hu...hu... maknanya kena patah balik lah ni.....

aku pun gi balik kedai tu....kali ni aku nampak macam mak dia pulak duduk kat kaunter tu...
macam biasa aku tak cakap apa apa pun terus mak dia tanya aku kenapa? aku pun cakaplah nak tukar yg original flavour nyer kan....so dia bagi tanpa banyak bicara...tetiba dia tegur aku lagi....

"Kenapa peluh manyak....?"
(yerlah kan jauh juga kedai tu dari kedai telefon...)

HUH.....
SAH AKU SEKARANG ADALAH PAK TAM (kurang putih)
Redha jerlah.....kembali ke bob semula....sambil jalan menunduk....

Saturday, April 3, 2010

Ini kisah lelaki bernama SARDAR..kelakar Giler Beb


Boss: Where were you born?

Sardar: India ..
Boss: which part?
Sardar: What 'which part'? Whole body was born in India .


2 sardar were fixing a bomb in a car.
Sardar 1: What would you do if the bomb
explodes while fixing.
Sardar 2: Dont worry, I have one more.


Sardar: What is the name of your car?
Lady: I forgot the name, but is starts with 'T'.
Sardar: Oh, what a strange car, starts with Tea. All cars that I know start with petrol.


kat bawah ni paling kelakar


Sardar joined new job. 1st day he worked till late evening on the computer. Boss was happy and asked what you did till evening.
Sardar: Keyboard alphabets were not in order, so I made it alright.


Museum Administrator: That's a 500-year-old statue u've broken.
Sardar: Thanks God! I thought it was a new one.


At the scene of an accident a man was crying: O God! I have lost my hand, oh!
Sardar: Control yourself. Don't cry. See that man. He has lost his head. Is he crying?


Sardar: U cheated me.
Shopkeeper: No, I sold a good radio to u.
Sardar: Radio label shows Made in Japan but radio says this is 'All India Radio!
'


NOW THE LAST TWO ULTIMATE:
In an interview, Interviewer: How does an electric motor run?
Sardar: Dhhuuuurrrrrrrrrr. .....
Inteviewer shouts: Stop it.
Sardar: Dhhuurrrr dhup dhup dhup...


Tourist: Whose skeleton is that?
Sardar: An old king's skeleton.
Tourist: Who's that smaller skeleton next to it?
Sardar: That was same king's skeleton when he was a child
.

Kredit Untuk abang Rahmat Sukiman from singapore sebab forward email ni kat saya...ceria hidupku sekejap...he..he...he...

Kenapa dengan English aku...?

Ada yang mempersoalkan mutu gaya bahasa inggeris aku yang tunggang langgang....
Hey...kau tak pernah baca ke posting aku yang dulu...aku cakap aku memang pengguna
"Broken English" . Aku tulis blog ni dalam english pun kadang selang2 posting...saja nak mantapkan mana yang kurang...kalau korang tak paham....apa aku nak cakap yer....lantak lah kan...
janji aku nak belajar....
lama2 pandai lah kan....biarlah ambik masa 30 tahun pun...

at least aku tak malu nak mencuba....Harap maklum....Bye.

Enough is Enough....

Aku dah Penat...

Cukuplah setakat hari ini...
Enough is Enough....
selamat tinggal seseorang....kau buat aku penat...
penat melayan tanda tanya yang tak berpenghujung.
Tali yang sama-sama kita tarik selama hari ini dah sampai tarikh luputnya.
Aku noktahkan segalanya disini...dah tak berdaya untuk aku pertahankan
apa yang aku percaya selama hari ini.....

Kecewa??? Bukan itu yang melanda jiwaku....
Hanya aliran pasrah yang mula memenuhi segenap ruang hatiku...

Bukan aku menyalahkan dirimu....Tapi kau tahu apa yang harus kau tahu...
Menyalahkan diriku sendiri...??? Mungkin itu yang sedang aku lakukan waktu ini...
Biarlah....kerana pengorbanan sudah lama jadi milikku...
Penantian sudah berakhir......Tanda tanya itu sudah ku padam...
Tidak perlu lagi jawapan itu...kerana sudah hampir tiada maknanya lagi semua itu...

Membencimu....??? jauh sekali...dan juga bukan sifat rutinku membenci seseorang....
semua ini adalah sesuatu yang perlu aku patuhi...perlu aku redhai....
Selamat Tinggal....Tiada lagi dikau....dan tiada lagi rasa itu menjadi milikmu...
Biarlah rasa itu ku berikan pada "pemilik" yang layak....
kerana dia....mengenali...siapa aku....
Terima kasih kerana itu.....

Moralnya disini.... suka pada yang suka kita sahaja.....
Tak payahlah nak main tarik2 tali ni.....penat....